Groep Rensing: Halve eeuw jong

‘Wij zijn klaar voor de volgende vijftig jaar’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE – ‘Waterspiegeling’ in 2019 was de laatste corsowagen waarmee Groep Rensing door de Lichtenvoordse wijken trok voordat corona de wereld in zijn greep kreeg. Een in meerdere opzichten historische wagen, zo blijkt nu. “Het was de laatste wagen waarbij de zogenaamde oude garde de kar nog trok”, vertelt voorzitter Thijs Rensing. “We hebben een nieuwe structuur binnen de groep opgezet, stokjes zijn overgedragen aan de jeugd. Niet toevallig, dat was al de bedoeling. In het eerste coronajaar hebben we niet zoveel gedaan, een klein objectje gemaakt. Vorig jaar werd alles al weer wat serieuzer, met de kunstobjectenroute konden we proefdraaien met de nieuwe structuur, en dit jaar gaan we voor ‘het echie’.”

Uitdagende wagen
Thijs kijkt met een goed gevoel terug op het ‘proefjaar’ en de groep zit inmiddels midden in het bouwproces. “Constructietechnisch maken we dit jaar een heel uitdagende wagen met ‘Compositie’, een wagen met veel beweging erop, figuratie erbij. Alles erop en eraan eigenlijk. Alle subgroepen zijn volop in actie, met bij allen een jongere als kartrekker die niet ouder is dan 25 jaar. Ouderen springen overal bij waar nodig. Dat verloopt allemaal heel natuurlijk. We hebben afgelopen week bouwavonden gehad met wel dertig personen in de tent. We hadden helemaal in het begin iets vertraging omdat de constructietekening vanwege de moeilijkheidsgraad ingewikkelder was dan eerst gedacht. We laten alles heel goed doorrekenen door experts.”

Het ontwerp is dit jaar van de hand van het duo Dante Verbruggen en Lars Ikink. “Het is voor het eerst door de jeugd gekozen”, vertelt Thijs trots. “De oude garde heeft gezegd ‘als je ons nodig hebt is het goed, maar jullie kiezen maar wat je wilt gaan bouwen’. Dat wilden ze zelf graag. We hebben nu zo’n mooie jonge lichting. Sinds we in 2016 wonnen is die groep eigenlijk alleen maar groter geworden.”

Opkomst als vanouds
Groep Rensing is in de coronatijd zo goed als intact gebleven. “We horen van andere groepen dat ze met het plakweekend wat minder mensen verwachten om te helpen, maar ik verwacht dat wij dezelfde opkomst zullen hebben, als vanouds.” Dan sluit ook algemeen bestuurslid Jeremy Gierkink aan. Groep Rensing maakt zich op voor een groot feest deze zaterdagmiddag. Het terrein ziet er zeer feestelijk uit. “Vanmiddag is een barbecue voor de leden met aanhang, en vanavond is heel corso Lichtenvoorde welkom, iedereen die maar wil. We gaan de vier nog actieve oprichters met een kleine waardering nog even in het zonnetje zetten. Paul Rensing, Ferdinand Rensing, Vincent Rensing en Peter Elferink. Daarbij is Peter vandaag ook nog eens veertig jaar getrouwd. Samen met zijn vrouw Marga worden ze nog een keer extra in het zonnetje gezet. Best wel bijzonder. Hij zei die direct al ‘dat eigen feestje doe ik wel een andere keer. Dat feest van Rensing is maar één keer in de zoveel tijd’,” licht Jeremy toe. “Ik doe van alles eigenlijk, regel veel. Een soort van regelneef”, lacht hij. “Jeremy is een van de kartrekkers binnen de groep”, schetst Thijs zijn activiteiten op waarde. “Het loopt wel lekker met elkaar.”

Nieuwe voorzitter
Thijs was zelf voornemens dit jaar de voorzittershamer over te dragen. “Ik heb altijd gezegd ‘ik ga het tien jaar doen.’ Met het veertigjarig jubileum ben ik ingestapt en we bestaan nu vijftig jaar, maar vanwege die coronajaren ga ik nog heel even door. Er zijn al wel opvolgers die het zouden willen, maar die willen graag meer tijd hebben. Ik heb om die reden van tien jaar nu tien wagens gemaakt. Die twee coronajaren reken ik er niet bij, dus ga ik nog twee jaar door.”

Nieuwe hal
Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan een nieuwe corsobouwlocatie bij de waterzuivering. Ook Groep Rensing zal ernaartoe verkassen. “We zijn daar superblij mee. De locatie waar we nu al sinds 2007 zitten is al enkele jaren steeds weer een vraagteken. Er is door de eigenaar, die al op leeftijd is, al aangegeven dat als hij een koper vindt voor het pand, dat hij dan niet weet hoe het allemaal gaat lopen. Heel logisch. We zijn toen zelf aan het zoeken gegaan, hebben aanbiedingen gehad, maar uiteindelijk is het allemaal niets geworden. Wij zijn met de nieuwe locatie echt uit de brand geholpen. We zijn een grote en fanatieke groep, willen in de top blijven meedraaien. Onze huidige locatie was vroeger de grootste tent van Lichtenvoorde ongeveer, en nu zo’n beetje de kleinste.”

“We hopen dat het 2024-2025 rond is”, kijkt Jeremy al voorzichtig vooruit. “Het moet binnen de gemeente nog langs zoveel commissies. Als groep worden we zelf goed betrokken bij de invulling. We spreken dan met de klankbordgroep. Hierin zitten vier mensen uit de corsogemeenschap, waaronder iemand van ons, mensen van SBL, de buurt en iemand van de gemeente. Wij betrekken onze leden er weer bij, over wat voor wensen zij hebben. Er ligt al een mooie concepttekening. Het wordt een heel stuk groter. Waar we nu zitten is twaalf bij achttien ongeveer, dat wordt vijftien bij dertig. Maar alles wat hier nu buiten staat, moet straks ook binnenpandig. Wij zijn heel erg blij dat de gemeente zo goed meewerkt.”


“En dan zijn wij ook nog eens de groep met de minste nood,” gaat Thijs verder. “Er zijn groepen die 2024 niet redden. Wij hebben het nog steeds luxe eigenlijk. Ik hoop zelf dat we er de eerste wagen in 2024 kunnen bouwen. Dan kan ik het stokje doorgeven in de nieuwe hal. Wij zijn klaar voor de volgende vijftig jaar. Bij ons zijn ze allemaal alleen maar fanatieker geworden. De jongeren enthousiasmeren elkaar alleen maar. Het zijn zelfs vriendengroepen geworden. Deze week zijn we ook met de kinderwagen begonnen. Liepen er twaalf kinderen rond tussen vijf en twaalf jaar. Dat is de volgende lichting. En het is leuk te zien dat iemand van zestien jaar aan het werk is met iemand van zeventig jaar.”

Uit: Elna, 24 augustus 2022